Videoklip za 25000 kč???? Dnes již ano a kvalitně..

23. 11. 2010 10:20:07
V dubnu tohoto roku jsem se rozhodl vydat své první volně šiřitelné album Autentik. Jako cíl jsem si kladl především otestovat možnosti internetového prodeje hudby, avšak místo toho jsem poznal obrovskou sílu webu v oblasti propagace. Ekonomický rozpočet byl prostý – vytvořit obrovské promo za minimální cenu. K tomu měla posloužit moderní technologie, tedy facebook, bandzone.cz, youtube a samotný web www.radoslavbanga.cz. Věděl jsem, že návratnost bude nulová, co se týče financí, ale promo se vskutku vydařilo a nakonec si nahrávky z alba stáhlo téměř 18 000 lidí. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že vlastním mnoho špičkových studiových technologií a doma si mohu natočit prakticky cokoliv včetně bicích. Tedy za studio se dají účtovat pouze provozní peníze. Tím posledním, co zbývalo, bylo ušetřit za videoklip..

Za ten první jsem totiž celkově zaplatil něco kolem 30 000 kč. I to je skvělá částka, ale výsledek nebyl moc dobrý. Chyběla tam dobrá produkce, mnoho záběrů se prostě nepodařilo. Mým cílem bylo vytvořit video za co možná nejmenší peníze a přitom aby bylo kvalitní. Doposud se totiž tradovalo, že dobrý videoklip se dá pořídit od 300 000 kč. Většina českých interpretů si ale video dovede udělat i za 10% ceny, což se nakonec podařilo i mně a vděčím tomu hlavně své přítelkyni Verče, která mi celou dobu s videoklipem pomáhala. Dlouho jsem nemohl přijít na ten trik, až se zjevila zrcadlovka Canon EOS550D. Jednou jsem si všiml, že celkem uznávaný filmař točí některé scény pouze pomocí této zrcadlovky. Výsledek byl fantastický, takřka roven filmové špičce. Rozhodli jsme se tedy také zkusit natočit většinu videoklipu pouze pomocí zrcadlovky, tripodů, dobrých objektivů a trpělivosti. Zezačátku tomu moc nevěříte, ale když vidíte výsledek, nevěříte svým očím. Byli jsme ohromeni.

Já osobně tak moc, že jsem si zrcadlovku s vybavením nakonec i koupil. Videoklip není žádný příběh, prostě jen jednoduchý obrázek, kde zpívám. Zkusili jsme točit v pěti různých prostředích. Problémem bylo jen světlo, protože bez něj se objevoval občas šum. Tady je rozdíl mezi špičkovou polo-profi a špičkovou profi zrcadlovkou, protože ty high-end za 300 000 kč si se šumem poradí raz dva, kdežto ty levné ne. Se světlem jsme se ale nakonec poprali a výsledkem je nový videoklip. K super obrazu posloužily kvalitní objektivy od stejné fimy, jenž vyrobila tento úžasný fotoaparát ( EOS550D ), tedy od Canonu. Jak dlouho jsme točili? Pouhé 3 hodiny!!

Jsem si jistý, že zkušenosti, které jsem získal díky Autentiku, slušně uplatním u své primární hudební formace Gipsy.cz. Není možné dělat hudbu na špičkové úrovni za 1000 kč, ale je možné v lecčem výrazně ušetřit a získat tím více prostředků. Většinu nahrávek vytváříme sami doma ve svých malých studiích a až finální podobu přitáhneme do studia. Ušetříme tím i statisíce. Za album Reprezent jsme ve studiu nechali ležet téměř půl milionu korun a přitom jsme mohli celou desku natočit i za 15% této ceny a výsledek by nebyl tak odlišný. Za videoklip se dá utratit další půl milion, ale přitom se může mnoho záběrů pořídit levně a kolikrát kvalitněji. Neříkám, že by člověk měl za každou cenu šetřit, ale že se dá ušetřit tam, kde mít kameru za 3 miliony korun není nutné. Za obrovské promo si člověk zaplatí také slušné částky, ale já věřím, že facebook a youtube mnohdy dovedou udělat víc, než kdejaké rádio. Autentik mi dokázal, že nemusí pršet, jen když kape. Teď točím jako blázen, polovina záběrů bude k ničemu, ale u některých prostě neuvěříte, že je to točené “jen zrcadlovkou.” Pokud budete ochotní si vyhrát se světlem, barvami a produkcí, dosáhnete špičkového obrazu filmové kvality.. Videoklip “100% ze 100” rozhodně nepatří mezi to nejlepší, co se dá udělat, ale sledujte, co se dá udělat za pouhé 3 hodiny natáčení a 6 hodin post-produkce ( ve full HD ).

http://www.youtube.com/watch?v=HP0ubfXofuY&feature=player_embedded

Autor: Radoslav Banga

Autor: Gipsy | úterý 23.11.2010 10:20 | karma článku: 12.23 | přečteno: 1738x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 4.33 | Přečteno: 141 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 303 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6102
Jmenuji se Radoslav Banga a jsem leader skupiny Gipsy.cz, také moderátor, producent..

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...