Radoslav Banga

Jmenuji se Radoslav Banga a jsem leader skupiny Gipsy.cz, také moderátor, producent..
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6102x

Seznam rubrik

Radoslav Banga

Proč jsem odešel z předávání slavíků?Protože nacismus do veřejného prostoru prostě nepatří

Velmi..velmi rozhořčeně jsem včera na protest opustil sál Karlínského divadla. Ano, je to pravda, při předávání cen Český slavík jsme se s mou manželkou zvedli, začali jsme pískat a nakonec na protest proti Ortelu odešli ze sálu.

27.11.2016 v 12:37 | Karma: 41,01 | Přečteno: 7802x | Společnost

Radoslav Banga

Krupka, cikáni, fízlové, náckové a platiči daní - desperádi

Tak se tak dívám na ta videa z Krupky a potichu si chaoticky přemýšlím.. Nejprve se strašně rozčílím a nadávám na ten rasismus v ČR, pak se ale uklidním a přemýšlím, proč se vůbec nějaký takový pochod nácků vlastně koná. Při čištění zubů si vzpomenu na afro-americkou historii a říkám si: „Sakra ti černí to měli v USA opravdu těžké.“ Zní to v tu chvíli, jako bych se jim téměř vysmíval, protože to se mi to přemýšlí, vyvoněná koupelna, hadry od sponzora, doma samá technologie, parádní postel, mé přemýšlení se zdá být v tu chvíli skoro provokativní.

11.4.2011 v 11:24 | Karma: 43,37 | Přečteno: 13966x | Společnost

Radoslav Banga

Být slušný cikánem v ČR je náročné a vysilující

Jsem cikán. Mělo by se mi říkat „Rom,“ no to „cikán“ se mi líbí upřímně víc. Lépe to zní. Pro cikány jsem moc „gádžovský“ a pro Čechy nemám „ideální barvu pleti.“ Jako cikán jsem se dovedl prosadit v této zemi a bylo to hodně náročné. Musel jsem od mala překonávat rasistickou společnost a to z obou stran. Už jako malý kluk jsem ukázal, že nehodlám být jako ostatní cikáni z partičky a vysloužil jsem si několikrát pořádný výprask. Za co? Že jsem nechtěl bezdůvodně napadnout kluka na pískovišti, že jsem nechtěl chodit krást autorádia a fetovat. Z partičky 20 cikánů tam bylo 5, co mělo nějaký potenciál. Ze zbytku se stali kriminálníci, smažky nebo příživníci. Mezi těmi pěti byli dva mojí bratři, má sestra a také jeden velice inteligentní kluk, jmenoval se Luboš, už nevím jak dál. V sedmi letech už jsem měl v podstatě zákaz chodit mezi všechny lokální cikánské partičky. Plivali na mě a posmívali se mi, že se učím a chovám slušně. Pro ně jsem byl „gádžo.“ Já se krást bál, stejně jako fetovat. Moje matka by mě zabila, byla na nás velice tvrdá a za to jsem jí vděčný. Za jakýkoliv prohřešek jsem dostal koženým páskem přes záda a matka věděla proč. Jedině takhle nás mohla uchránit před kriminalitou těch ostatních grázlů, co už od mala dělali jen problémy.

16.12.2010 v 16:06 | Karma: 42,93 | Přečteno: 7063x | Kultura

Radoslav Banga

Ostravští rappeři zabíjeli – může za to hip-hop?

Pocházím asi z jiné doby, ale řádění mladých hochů z Ostravy, jenž si říkají Nifest a Avio, které zřejmě motivoval k vraždění pocit, že musí být za každou cenu “gangsta,” mne zvedl ze židle. Následky jejich hlouposti jsou šokující – tři pobodané děti ve věku od 9 do 15 let. S hip-hopem jsem se rozhodl prásknout v roce 2005. Tehdy se v Čechách začal objevovat nový trend – “disco hip-hop” a já si říkal, že tady už nemám co dělat. Kéž by zůstalo jen u disco rapu. Ze všech stran jsi poslouchal, jak musíš být “real” a dělat “real rap.” Tihle kluci si to zřejmě přeložili úplně jinak a díky tomu udělali českému hip-hopu tu nejhorší reklamu, jakou jen mohli. Není to ovšem bezdůvodné – ten americký rap je plný mnohem horších textů a také mnohem závažnějších konfliktů. Narozdíl od toho českého hip-hopu, se v USA běžně stává, že se navzájem partičky hip-hoperů postřílí. Dokonce i ti nejúspěšnější rappeři si navzájem vyřizovali účty skrze střelné zbraně, Tupac Shakur zvaný 2Pac byl v roce 1996 zastřelen zřejmě z důvodu pomsty jiného rappera, který si říkal B.I.G., který byl zastřelen později. V devadesátých letech byla čtvrť Queensland v městě New York plná násilí a střelných zbraní. Místní černošské gangy si zde v podstatě každý den vyřizovali své účty a smrt střelnou zbraní zde byla na denním pořádku. Velmi jsem si vždy vážil, že zde v ČR byl klid a hip-hop byl spíše o “streetu” a o hulení mařeny. Byl tady vždy klid a na hip-hop se chodilo prostě pařit. Existovala zde silná graffity scéna, která byla spíš o reprezentování, ale toť vše. Já opravdu nevěřím tomu, že je to v Ostravě “tak drsné,” jak Nifest a Avio říkájí a že oni mají tak velké problémy, aby to řešili s kudlou v ruce. Myslím si, že celý motiv k jeho pokusu o vraždu byl kombinací teenage naivnosti, potřeby jakékoliv pozornosti, potřeby “cítit se drsný,” vliv neuváženého hulení mařeny a pití alkoholu.NEMĚLO TO ALE NIC SPOLEČNÉHO S HIP-HOPEM.

30.11.2010 v 10:42 | Karma: 38,10 | Přečteno: 9108x | Společnost

Radoslav Banga

"Romskou otázku" vyřeší jedině tvrdší zákon, tedy strach páchat zlo

Tato republika je zvyklá řešit své společenské problémy co nejjednodušším způsobem. Romové v ČR jsou ovšem úplně jiným oříškem. Za příčinou této příšerné situace hledejte historii, dva totalitní režimy, genetickou výbavu, současnou masivní migraci a naši bídnou politickou scénu. Není možné chtít po každém občanovi, aby se podrobil detailní analýze Romů a jejich způsobu žití. Bohužel však neexistuje ani specialista, jenž by mohl situaci dokonale analyzovat a díky tomu i vyhodnotit. Celý problém se vyhrocuje a společnost si žádá nějaký vstřícný zásah ze strany vlády, ta má ale jiné priority. Romskou otázku v ČR je třeba řešit rychle, jinak se brzy vymkne nám všem z rukou.

19.11.2010 v 12:40 | Karma: 40,31 | Přečteno: 5274x | Politika