Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostravští rappeři zabíjeli – může za to hip-hop?

Pocházím asi z jiné doby, ale řádění mladých hochů z Ostravy, jenž si říkají Nifest a Avio, které zřejmě motivoval k vraždění pocit, že musí být za každou cenu “gangsta,” mne zvedl ze židle. Následky jejich hlouposti jsou šokující – tři pobodané děti ve věku od 9 do 15 let. S hip-hopem jsem se rozhodl prásknout v roce 2005. Tehdy se v Čechách začal objevovat nový trend – “disco hip-hop” a já si říkal, že tady už nemám co dělat. Kéž by zůstalo jen u disco rapu. Ze všech stran jsi poslouchal, jak musíš být “real” a dělat “real rap.” Tihle kluci si to zřejmě přeložili úplně jinak a díky tomu udělali českému hip-hopu tu nejhorší reklamu, jakou jen mohli. Není to ovšem bezdůvodné – ten americký rap je plný mnohem horších textů a také mnohem závažnějších konfliktů. Narozdíl od toho českého hip-hopu, se v USA běžně stává, že se navzájem partičky hip-hoperů postřílí. Dokonce i ti nejúspěšnější rappeři si navzájem vyřizovali účty skrze střelné zbraně, Tupac Shakur zvaný 2Pac byl v roce 1996 zastřelen zřejmě z důvodu pomsty jiného rappera, který si říkal B.I.G., který byl zastřelen později. V devadesátých letech byla čtvrť Queensland v městě New York plná násilí a střelných zbraní. Místní černošské gangy si zde v podstatě každý den vyřizovali své účty a smrt střelnou zbraní zde byla na denním pořádku. Velmi jsem si vždy vážil, že zde v ČR byl klid a hip-hop byl spíše o “streetu” a o hulení mařeny. Byl tady vždy klid a na hip-hop se chodilo prostě pařit. Existovala zde silná graffity scéna, která byla spíš o reprezentování, ale toť vše. Já opravdu nevěřím tomu, že je to v Ostravě “tak drsné,” jak Nifest a Avio říkájí a že oni mají tak velké problémy, aby to řešili s kudlou v ruce. Myslím si, že celý motiv k jeho pokusu o vraždu byl kombinací teenage naivnosti, potřeby jakékoliv pozornosti, potřeby “cítit se drsný,” vliv neuváženého hulení mařeny a pití alkoholu.NEMĚLO TO ALE NIC SPOLEČNÉHO S HIP-HOPEM.

Teenageři jsou zkažení, ne však hip-hopem, ale internetem..

Velice rád si zavzpomínám na doby, kdy nikdo nic neměl a muselo se chodit ven. Ono vám ani nic jiného nezbylo, protože doma byla nuda jak prase. Nechodili jsme jen do parku hulit, ale mnohem víc hrát fotbal, basketbal nebo jsme šli na brusle, prostě cokoliv. Když se řeklo “buďte tam ve 2,” byli jsme tam. Žádný mobil, žádný debilní facebook. Ano, prali jsme se občas, to je pravda, ale byla to spíš legrace. Mnohdy jsme stejně končili u piva, konec dobrý všechno dobrý. Ale dneska? Já to pozoruji všude kolem sebe, oni prostě nechtějí chodit ven, raději “chatují” na facebooku nebo mají “dýchánky přes Skype.” Co to ksakru je??? Fotbal se hraje jen na Playstationu a ty děti proboha už nic nechtějí, jen se doma válet u počítače, cpát se mekáčem a facebookovat. Co se to děje s našimi dětmi? Internet má nekonečné možnosti, což je strašná chyba. Nifest a Avio nepotřebovali k vytvoření svých nahrávek mnoho, o tom se můžete dočíst i v mém nedávném článku:

http://radoslavbanga.blog.idnes.cz/c/163729/Hudba-se-stava-spotrebnim-zbozim-ne-diky-stahovani-ale-diky-lidem.html

Dnes není vůbec problém publikovat své nahrávky a dostat je k lidem. Tito dva výrůstci publikovali své nahrávky skrze YouTube a Bandzone. Je až strašidelné, že zrovna v onom článku píšu o té jednoduché přístupnosti. Když by neměli možná tolik pozornosti, nenávisti a diskuzních příspěvků, možná by k incidentu nemuselo nikdy dojít. Kde vzali chlapci inspiraci?? Co třeba hra Grand Theft Auto? Co Mortal Kombat? Co tisíce her plné nasilí, filmy plné násilí, média plné vražd a násilí, zprávy v tv plné vražd, krve a násilí? Inspiraci k vraždění najdeme naprosto všude kolem nás a tomu všemu vděčíme jen a jen internetu. Kéž by se nad tím zamysleli zpravodajské servery, média a televize..( těch katastrofálních zpráv mám opravdu plné zuby )..

Ostravské partičky nechodili na hřiště hrát fotbal, ale napodobovat to, co znají z amerických filmů s tématem hip-hop – GANG

Dříve jsme chodili na hřiště hrát fotbal, dnes se chodí na hřiště podporovat “gang.” Je to naprosto směšné, neuvážené a naivní. Jak může někdo obdivovat gangy v USA? Tihle grázlové prodávají drogy, kradou a vraždí a mají IQ max 40. Jeden gang je horší, než druhý, ať už mexický, afro-americký nebo ruský. Gang není nic, co bychom měli obdivovat. Proč i přes to někteří mladí hip-hopeři poslouchají texty plné násilí? Většinou totiž ani nerozumí tomu, co ten “velký rapper” říká. Pamatuji si na některé texty Public Enemy, které mne urážejí dodnes. Jsou to texty plné rasismu, nacionalismu, nenávisti a zloby. Chuck D pro mne nebyl jen hrdina, velmi často byl anti-bělošský až nacionální. Když jsme byli na koncertě v Praze v roce 2003, byl jsem tak znechucen, že jsem se rozhodl odejít v polovině koncertu. Ti, co rozuměli textům, odcházeli také. Ti, co nerozuměli vůbec ničemu, jen poskakovali jako opice a slepě obdivovali své hrdiny. I to v hip-hopu bylo, ale když poslouchám takové krále jako byli třeba KRS-ONE, stojím si za tím, že hip-hop za nic nemůže. Ten americký je plný špíny, ale také plný výborných inteligentních textů, mohu uvést jména jako KRS, NaS, Black Moon, Method Man, Gangstarr a jiné. Vím, že jsem hip-hop takřka opustil, když jsem ukončil skupinu Syndrom Snopp, ale tohle je absurdní. Chtěl bych se zastat hip-hopu v ČR, protože o vraždění nikdy nebyl a doufám, že ani nikdy nebude, stejně jako o gangu a zbraních..

Autor: Radoslav Banga ( www.radoslavbanga.cz )

>> některé české skupiny, za kterými si stojím:

INDY A WICH, PSH, ORION, PHAT, HACK, LA4, DEFUCKTO, RYTMUS, PIO SQUAD, MARPO, LARA303, WLADIMIR518, KATO a mnoho dalších..

 

 

Autor: Radoslav Banga | úterý 30.11.2010 10:42 | karma článku: 38,10 | přečteno: 9109x
  • Další články autora

Radoslav Banga

Proč jsem odešel z předávání slavíků?Protože nacismus do veřejného prostoru prostě nepatří

Velmi..velmi rozhořčeně jsem včera na protest opustil sál Karlínského divadla. Ano, je to pravda, při předávání cen Český slavík jsme se s mou manželkou zvedli, začali jsme pískat a nakonec na protest proti Ortelu odešli ze sálu.

27.11.2016 v 12:37 | Karma: 41,01 | Přečteno: 7802x | Společnost

Radoslav Banga

Videoblog - tentokrát speciální z Alžírska

Po třech letech jsme s kapelou zase zahráli v Alžírsku. Jak to tam aktuálně vypadá? Jak dopadl koncert? Chystáte se do Alžírska na dovolenou? Tak sledujte....

25.5.2016 v 6:00 | Karma: 16,85 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Videoblogy

Radoslav Banga

Videoblog - tentokrát s prvky tance a kolegy ze StarDance

Jak to vypadalo, když jsme se sešli na Handicapovaném Sportovci roku 2015. Krom mojí maličkosti vystoupili také tanečníci ze speciálního charitativního dílu StarDance. A stejně jako posledně vám ukážu, jak to vypadlo v zákulisí.

19.4.2016 v 15:27 | Karma: 12,25 | Přečteno: 787x | Diskuse| Videoblogy

Radoslav Banga

Videoblog - tentokrát ze zákulisí natáčení v televizi

Ano, i já se "zbláznil" a propadl vlogům. Je to totiž cesta, jak ukázat něco ze svého soukromí, něco ze své práce a hlavně, jak se přiblížit všem, kdo se bude chtít dívat :). Třeba budu inspirovat i vás. Nevěříte? Věřte!

5.4.2016 v 14:41 | Karma: 19,27 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Videoblogy

Radoslav Banga

Tajnou minulost Gipsy.cz už není třeba skrývat..

Je to už přes 6 let, co jsem ukončil své působení na české hip-hopové scéně. Prožil jsem od roku 1994 vzestupy i pády. Mnohdy je mi to vyčítáno, avšak málokdy se někdo zmíní o mých zásluhách. Od roku 1994 jsem toho napsal a vyprodukoval opravdu hodně. Dnes po tolika letech už mohu odkrýt své karty a přiznat všechny své rukopisy, instrumentálky a mixy, dnes vás provedu svou produkční a autorskou minulostí.. Možná budete překvapení, za čím vším je můj sluch.. ;)

19.4.2011 v 10:00 | Karma: 10,69 | Přečteno: 2761x | Kultura

Radoslav Banga

Krupka, cikáni, fízlové, náckové a platiči daní - desperádi

Tak se tak dívám na ta videa z Krupky a potichu si chaoticky přemýšlím.. Nejprve se strašně rozčílím a nadávám na ten rasismus v ČR, pak se ale uklidním a přemýšlím, proč se vůbec nějaký takový pochod nácků vlastně koná. Při čištění zubů si vzpomenu na afro-americkou historii a říkám si: „Sakra ti černí to měli v USA opravdu těžké.“ Zní to v tu chvíli, jako bych se jim téměř vysmíval, protože to se mi to přemýšlí, vyvoněná koupelna, hadry od sponzora, doma samá technologie, parádní postel, mé přemýšlení se zdá být v tu chvíli skoro provokativní.

11.4.2011 v 11:24 | Karma: 43,37 | Přečteno: 13966x | Společnost

Radoslav Banga

Být slušný cikánem v ČR je náročné a vysilující

Jsem cikán. Mělo by se mi říkat „Rom,“ no to „cikán“ se mi líbí upřímně víc. Lépe to zní. Pro cikány jsem moc „gádžovský“ a pro Čechy nemám „ideální barvu pleti.“ Jako cikán jsem se dovedl prosadit v této zemi a bylo to hodně náročné. Musel jsem od mala překonávat rasistickou společnost a to z obou stran. Už jako malý kluk jsem ukázal, že nehodlám být jako ostatní cikáni z partičky a vysloužil jsem si několikrát pořádný výprask. Za co? Že jsem nechtěl bezdůvodně napadnout kluka na pískovišti, že jsem nechtěl chodit krást autorádia a fetovat. Z partičky 20 cikánů tam bylo 5, co mělo nějaký potenciál. Ze zbytku se stali kriminálníci, smažky nebo příživníci. Mezi těmi pěti byli dva mojí bratři, má sestra a také jeden velice inteligentní kluk, jmenoval se Luboš, už nevím jak dál. V sedmi letech už jsem měl v podstatě zákaz chodit mezi všechny lokální cikánské partičky. Plivali na mě a posmívali se mi, že se učím a chovám slušně. Pro ně jsem byl „gádžo.“ Já se krást bál, stejně jako fetovat. Moje matka by mě zabila, byla na nás velice tvrdá a za to jsem jí vděčný. Za jakýkoliv prohřešek jsem dostal koženým páskem přes záda a matka věděla proč. Jedině takhle nás mohla uchránit před kriminalitou těch ostatních grázlů, co už od mala dělali jen problémy.

16.12.2010 v 16:06 | Karma: 42,93 | Přečteno: 7063x | Kultura

Radoslav Banga

Na naše smysly možná není vůbec žádný spoleh

Není žádnou novinkou, že veškeré informace v naší mysli jsou pouhé elektrochemické impulsy. V jednom jediném mozku je tolik synapsí jako ve všech počítačích světa dohromady. Kombinací, které tak nabízí je nekonečně mnoho. Jako by se celý vesmír rozhodl zcvrknout do velikosti fotbalového míče a sám v sobě si uvědomovat svou existenci. Proč ale není spoleh na naše smysly? Protože ty nám zprostředkovávají pouhé možnosti toho, jak by “realita mohla vypadat.” Cožpak vám nikdy nepřipadalo divné, že je možné popisovat věci pěti různými způsoby? Existují organismy, jenž realitu vnímají i odlišným způsobem. Je skála obraz, zvuk, tvrdý odpor nebo vše dohromady? Existuje jistá synchronizace smyslů, jakési míchání kanálů. Mezi chutí, pachem, barvou, zvukem a tvrdostí je ale zřejmý rozdíl. Jak je to vůbec možné?

24.11.2010 v 17:19 | Karma: 16,92 | Přečteno: 2046x | Věda

Radoslav Banga

Videoklip za 25000 kč???? Dnes již ano a kvalitně..

V dubnu tohoto roku jsem se rozhodl vydat své první volně šiřitelné album Autentik. Jako cíl jsem si kladl především otestovat možnosti internetového prodeje hudby, avšak místo toho jsem poznal obrovskou sílu webu v oblasti propagace. Ekonomický rozpočet byl prostý – vytvořit obrovské promo za minimální cenu. K tomu měla posloužit moderní technologie, tedy facebook, bandzone.cz, youtube a samotný web www.radoslavbanga.cz. Věděl jsem, že návratnost bude nulová, co se týče financí, ale promo se vskutku vydařilo a nakonec si nahrávky z alba stáhlo téměř 18 000 lidí. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že vlastním mnoho špičkových studiových technologií a doma si mohu natočit prakticky cokoliv včetně bicích. Tedy za studio se dají účtovat pouze provozní peníze. Tím posledním, co zbývalo, bylo ušetřit za videoklip..

23.11.2010 v 10:20 | Karma: 12,54 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Kultura

Radoslav Banga

"Romskou otázku" vyřeší jedině tvrdší zákon, tedy strach páchat zlo

Tato republika je zvyklá řešit své společenské problémy co nejjednodušším způsobem. Romové v ČR jsou ovšem úplně jiným oříškem. Za příčinou této příšerné situace hledejte historii, dva totalitní režimy, genetickou výbavu, současnou masivní migraci a naši bídnou politickou scénu. Není možné chtít po každém občanovi, aby se podrobil detailní analýze Romů a jejich způsobu žití. Bohužel však neexistuje ani specialista, jenž by mohl situaci dokonale analyzovat a díky tomu i vyhodnotit. Celý problém se vyhrocuje a společnost si žádá nějaký vstřícný zásah ze strany vlády, ta má ale jiné priority. Romskou otázku v ČR je třeba řešit rychle, jinak se brzy vymkne nám všem z rukou.

19.11.2010 v 12:40 | Karma: 40,31 | Přečteno: 5274x | Politika

Radoslav Banga

Hudba se stává spotřebním zbožím, ne díky stahování, ale díky lidem

Hudba se během posledních 500 let v Evropě vyvíjela různým způsobem. Od čistě živé akustické formy se hudba posunula do formy záznamu. Gramofonová deska se stala na konci 19. století doslova zázrakem. Ve 20. století na přelomu osmdesátých let však přišly kazety, s nimi CD nosiče a psala se zcela nová historie. CD postupně vytlačilo kazety, ale i CD nakonec potkala zkáza. Do konce devadesátých let hudba tvořila výsadní druh kultury, z čehož hojně těžila velká vydavatelství jako EMI, Polydor, BMG aj. Čím více se ale blížilo milenium, tím víc se hudební průmysl blížil k zásadní změně. Z výhradního kulturního zboží se brzy mělo stát zboží spotřební, začala éra internetu..

15.11.2010 v 8:17 | Karma: 28,33 | Přečteno: 3577x | Ostatní

Radoslav Banga

Spánková paralýza - psychiatrie vs. poltergeist

Touto poruchou trpím již odmalička a naštěstí nejsem sám. Každý desátý člověk spánkovou paralýzu alespoň 1x v životě prožil, skoro každý stý jedinec jí trpí mírným způsobem a každý tisícátý člověk tento velmi nepříjemný stav důvěrně poznává minimálně 3x do roka. O co se jedná?

14.11.2010 v 9:08 | Karma: 41,22 | Přečteno: 22101x | Ostatní
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6102x
Jmenuji se Radoslav Banga a jsem leader skupiny Gipsy.cz, také moderátor, producent..

Seznam rubrik